Programul Prima Casă devine mai accesibil
29 iunie 2024
Acest lucru vine după doi ani în care programul a înregistrat o scădere cu 90 la sută a cererilor de împrumuturi în cadrul programului guvernamental.
În 2023, chiriile au crescut în medie cu 30%, iar cu acești bani poți plăti în rate la bancă pentru achiziționarea unei locuințe.
„În urmă cu aproximativ cinci ani, eu și soțul meu am ales un credit ipotecar. Plătim lunar, nu am terminat încă, suntem în proces. Suntem fericiți, avem propria noastră casă. Am ales varianta de a achita împrumutul pentru casa noastră și ne va fi mai ușor de acum înainte. Nu văd nicio altă șansă pentru tineri. Cu salariile noastre, este foarte greu să încasăm o sumă atât de mare de bani pentru o casă. Cred că acesta este un program bun, chiar dacă în calcule suma pe care o returnăm la bancă este mult mai mare.”
O reducere a dobânzilor ar putea revigora piața de creditare imobiliară din Republica Moldova, în special în cadrul programului Prima Casă. Anul trecut au fost doar 61 de cereri, față de 2.450 în 2021.
Veaceslav Ioniță, expert economic: „Riscurile există întotdeauna. Vreau doar să încurajez cetățenii spunându-le că dobânda, care a trecut peste 12-13%, este acum în cădere liberă. Cred că în viitorul apropiat ne vom apropia de 6-7% și vom intra în zona de confort pentru cetățenii noștri. Această rată a dobânzii de 6-7% este mai mică decât creșterea venitului personal.”
În cadrul programului Prima Casă, rata dobânzii în cazul unei creșteri nu poate fi revizuită mai mult de două ori pe an și nu poate depăși 4% o dată la 6 luni. Pe parcursul unui an, dobânda nu poate crește cu mai mult de 6%. De la începutul acestui an au fost deja înregistrate 8 aplicații pentru program.
Florentin Gheorghies, reprezentant al beneficiarilor programului Prima Casă: „Rata lunară, de exemplu, pentru o proprietate în valoare de 44 de mii de euro este de 7.700 de lei. Dar dacă ne concentrăm pe imobile în valoare de până la 30 de mii de euro, 600 de mii de lei, tariful ar fi de 4800 de lei. Ar fi ideal, dar este foarte dificil să găsești astfel de proprietăți.”
Dezavantajul programului este că costul achiziției unei case este limitat la 1 milion de lei.
Olga Chirtoacă, șeful Departamentului pentru Evaluarea Conformității Garantate a Locuințelor în cadrul programului Prima Casă: „Îmbunătățirea condițiilor programului înseamnă creșterea costului de vânzare și cumpărare a imobilului. Dacă s-ar majora, și nu se limitează la un milion de lei, ci s-ar ridica la două milioane de lei, acesta ar fi prețul real la care beneficiarii ar putea achiziționa locuințe pe piața imobiliară din Republica Moldova.”
În acest an bugetul prevede fonduri în valoare de 170 de milioane de lei pentru programul „Prima Casă”.